Sylvia

Va prezint o reteta poate mai neobisbuita ca si continut si materie prima dar cu un rezultat aspectuos si uimitor la gust . Carnea din care se face acest preparat ” effiloché ” este de obicei de structura  mai atzoasa care se “face fire” cam asta ar fi traducerea in romana a termenului din bucataria frantuzeasca.  Se poate folosi carnea de vita, de gaina, de iepure, etc.

Eu am facut reteta pornind de la niste cozi de vita 🙂 care nu arata foarte bine dar au un gust uimitor. Avem nevoie deci de 500_800 grame de carne fibroasa, cozi de vita in cazul meu, ceapa ( eu ma pus ceapa verde), 2-3 ciuperci champignon crude, ardei colorat taiat cubulete, 2 linguri de piuré aromatisat de rosii, eu am folosit tomate cu busuioc, 200 ml supa de vita, sare de mare, piper proaspat macinat, cimbru uscat, ulei de masline.

Preparare : carnea se fierbe bine inainte ( eu facusem o supa ) :

 

 

Separat intr-o cantitate de mica de ulei de masline   se lasa sa se inmoaie putin ceapa si ciupercile taiate marunt :

 

 

Se adauga apoi ardeiul taiat cubulete, lasam putin la rumenit si  deglaseaza apoi cu supa de vita si se adauga bucatile de carne, pasta de tomate si se condimenteaza cu sare si piper :

 

 

Lasam sa mijoteze/fiarba  incet si la foc mic pret de cateva minute. La sfarsit am adaugat putin cimbru uscat ca sa ii dau o aroma mai clasica. Se poate servi cu orice garnitura eu am servit cu écrasé de cartofi care este un piure cu cartofii fierti in coaja ,  zdrobiti mai mari si aromatizat cu diverse legume si verdeturi. Acesta a fost aromatizat cu ceapa caramelizata si patrunjel verede, putin unt topit, lapte fierbinte , mai pe larg despre écrasé o sa va vorbesc cu alta ocazie.

Se monteaza alaturi de ciuperci feliate ca sa dau un aspect mai frumos si o sugestie implicita de ingrediente si avem in fata o minunatie de preparat care la baza are niste ingrediente extrem de ieftine si simple.

 

 

Am vrut sa va aratat  ca asa cum spun eu :  in viata si  in bucatarie totul este posibil, aveti nevoie doar de pasiune, culoare si drag de bucate. Chiar si niste cozi e vita pot sa arata minunat in farfuriile voastre . Pofta buna  cu noroc si spor in tot ce faceti !