Sylvia

 

Ador sa gatesc si sa mananc cuscus/cous-cous nici nu stiu ce denumire este adoptata in Romania pentru ca le-am gasit pe amandoua …In Franta este foarte intalnit si apreciat datorita numarului mare de persoane care traiesc aici si au descendente africane, este comoara lor ascunsa care au impartasit-o cu  toata lumea si este mandria lor culinara. Desi este un fel de mancare traditional si familial si-a gasit locul si in cele mai mari restaurante din Franta toti chef-ii au interpretat si si-au adus amprenta personala dar cel mai adesea este servit in forma lui traditionala de cuscus aerat si pufos  alaturi de amestecuri de carnuri indelung mijotate si de legume colorate sau de ce nu numai cu legume ca in reteta mea de astazi.  Indraznesc sa pun ca acest cuscus este de fapt mamaliga romaneasca sau ce era ea acum cateva sute de ani , doar ca ei au pastrat traditia si acest fel de mancare incat painea este mai rar intalnita ca acompaniament decat cuscus-ul. Personal il indragesc pentru ca indragesc cerealele brute si aportul lor energetic si de  ce nu pentru faptul ca indicele lor glicemic este cu 25% mai mic decat la paste.

Atunci cand gatiti cuscus trebuie sa aveti grija de care luati, sunt cele care se prepara instant in cateva minute sau cele care trebuie fierte in abur timp indelungat, sper sa pot sa va prezint mai multe tipuri de cuscus in special cel din faina integrala sau cel de orz , astazi am facut reteta cu cuscus instant din faina dura de grau.

Avem nevoie de 100 grame de cuscus, o lingura ulei de masline, sare, apa clocotita.La capitolul legume puneti tot ce va trece prin cap eu am pus : naut, morcov, ceapa, fasole verde plata, tija de telina,ardei rosu, rosii, usturoi, fasole boabe.  Condimente avem nevoie de sare de mare, piper, pasta de ardei iute , Raz al hannout  amestecul lor clasic pentru tajine acre are in compozitie : curcuma, ghimbir, coriandru, scortisoara, piper. Daca nu aveti acest condiment adaugati pur si simplu coriandru uscat macinat, praf de scortisoara, ghimbir si curcuma aroma magica a Africii, cu puteri tamaduitoare si influente benefice pentru sanatate. Ca asezonare folositi ce ierburi aromate va plac, coriandru verde este la mare inaltime dar eu prefer patrunjelul , poate sunt singurul bucatar din lume care nu “adora” coriandrul …dar este dreptul meu .

Preparare : se spala, curata si taie toate legume si se respecta o ordine precisa de preparare a lor pentru a le respecta timpii de gatire si structura. Am inceput colorand usor ceapa si morcovii cu putina sare mare si putin ulei de masline  ( operatiunea nu este intampaltoare daca veti gusta un morcov si o ceapa caramelizata inainte sa fie fiarta veti face imediat diferenta, acea dulceata necesara nu se obtine daca fierbeti direct aceste legume ) .  Dupa aceea se adauga fasolea verde si tija de telina, 2-3 ciuperci ratacite am pus eu , putin piper :

 

      Se lasa legumele pret de cateva minute apoi adaugam apa clocotita , raz al hannout sau condimentele enumerate de mine care contin acest amestec, 2 catei de usturoi si ardei rosu taiat mai mare, rosia fara seminte  taiata cuburi mari . Lasam sa fiarba pret de cateva minute vreo 5 minute ajung si apoi adaugam fasolea boabe si nautul  fierte :

     Mai lasam un minut doua, rectificam asezonarea cu sare si piper daca este cazul, adaugam putina sau multa pasta de ardei iute , dupa gust eu prefer mancarea picanta dupa cum am spus-o de multe ori, simt ca ma trezeste la viata 🙂 . Am mai pus pudra de coriandru ( pudra uscata imi place cel verde are ceva …care nu rezoneaza cu mine )  . Se adauga verdeata tocata fin din belsug si inca putin usturoi tocat marrunt sa ii simtim gustul si se ia de pe foc si se lasa la racorit si asimilat arome pret de cateva minute.

    Cuscus-ul se prepara simplu, intr-un vas nemetalic se pune cuscus si o lingura de ulei de masline, se amesteca bine, se adauga putina sare si apa clocotita cat sa treaca putin peste el. Se lasa pret de cateva minute si apoi de amesteca bine cu o furculita pana devine aerat , reusita  depinde mai mult  de calitatea cuscus-ului decat de tehnica in sine ca nu prea se poate gresii .

     Se servete adesea o portie buna de cuscus in mijloc si o cantitate generoasa de legume in jurul lui , este o nebunie de culori, texturi, arome….o mancare care merita gatita, degustata si apreciata impreuna cu prietenii. Va doresc pofta buna !

                Daca doriti sa vedeti pozele mai mari este suficient sa dati un clik pe ele 🙂