Sylvia

 

          Curcanul umplut la cuptor intregeste traditia Sarbatorilor de iarna, desi nu am avut invitati la masa , azi am respectat traditia 🙂 si am facut curcan la cuptor.

          Am avut un curcan mai mic de 2,5 kilograme si din experienta proprie va recomand ca idee, curcanii de 2-3  kg sunt suficienti de mari pentru 6-8 persoane si ies mai fragezi .

         Am lasat curcanul, frecat in prealabil cu sare si pe interior si pe exterior,   24 de ore intr-un amestec facut din 150 ml in alb, 150 ml ulei, 150 ml apa, sare, piper ( si macinat si boabe) cuisoare, foi de dafin, putina boia si o lingurita de delikat.  Se roteste la cateva ore ca sa se patrunda cu aromele pe toate partile.

       Umplutura am facut-o anul acesta din carne de porc slaba( 150 grame) , cu ficat de porc ( 100 grame) , o ceapa mare, o bucata de telina, 2 linguri de zarzavat de iarna  facut dupa reteta aceasta  http://bucataria-sylviei.ro/zarzavat-pentru-iarna/ , un ou, 2 linguri de pesmet, 2 linguri ulei.  Am calit ceapa in ulei  impreuna cu celelelate zarzavaturi date pe razatoare. Am tocat apoi tot cu robotul de bucatarie ( inclusiv ceapa calita) si am condimentat dupa gust  cu sare, piper, putin cimbru, boia si am amestecat bine cu un ou si pesmet pana se obtine o pasta consistenta. Am mai facut cu aceasta compozitie o gaina umpluta si i-a dat o aroma aparte asa ca am facut reteta si la curcan, de obicei il umpleam cu un mar si cu orez cu legume dar a iesit mai bine reteta asta noua.

       Am preincalzit cuptorul la 200 grade, am umplut curcanul cu compozitia de carne si l-am asezat intr-o tava mare. Am turnat peste zeama in care a stat la macerat si l-am dat la cuptor :

curcan

     

        Dupa 15 minute cand am vazut ca incepe sa sfaraie apa din tava semn ca fierbe deja am redus temperatura la 180 de grade si am lasat o ora si 15 minute la temperatura asta. Am incercat sa fac metoda de coacere  recomandata pe eticheta respectiv la un curcan de 3 kg lasat la copt 3 ore la 175-180 de grade. Dupa o ora si jumatate de stat la cuptor am redus temperatura la 175 de grade si am mai lasat o ora. La fiecare 15-20 minute de cand l-am pus a cuptor l-am umezit cu cate o lingura-doua de ulei din tava sa nu se usuce. Am avut surpriza ca la temperatura asta nu se usuca si nu se arde asa ca dupa 2,5 ore era perfect rumenit si facut. Anul trecut am avut un curcan mare si l-am facut la temperatura mai mare si ii puneam mereu comprese sterile imbibate cu unt peste el, acum nu a fost cazul . Dupa 2,5 ore aveam rezultatul :

curcan 1

 

          L-am crestat  pe piept  si am presarat peste cimbru uscat maruntit fin si am decorat cu crengute de patrunjel : 

 

curcan 2

        L-am servit acompaniat de garnitura de orez alb fiert in supa de carne de  pui, cartofi rosii fierti intregi si rumeniti putin in ulei, nu au lipsit binenteles muraturile si un pahar de vin bun. Va doresc pofta mare :

curcan 3