Sylvia

 

    Am gasit aceasta reteta pe blogul lui Ari  www.cucina.jugariu.ro   , un blog minunat pe care vi-l recomand cu caldura,  si am zis de cand am vazut pozele ca trebuie sa incerc aceasta reteta.  L-am facut de ceva vreme dar nu am reusit pana azi sa il postez si aici. Reteta de baza era cu aluatul framantat cu mana, eu am folosit masina de facut paine din lipsa de timp,  a iesit super pufos si bun si asa , Ari multumesc de reteta, este minunata o sa il repet si de Sarbatori .

    Avem nevoie  pentru aluat  de  : 2 plicuri drojdie uscata sau 50 grame de drojdie proaspata ( eu am pus proaspata ca asa aveam ) 375 ml lapte cald, 160 grame de zahar, 2 oua mari la temperatura camerei, 2 galbenusuri la temperatura camerei,  780 grame de faina,  1 lingurita sare,  200 grame unt .

    Pentru umplutura  : 5 albusuri, 40 grame de ciocolata amaruie taiata f marunt, nuci sau stafide  dupa gust,  1 lingura coaja de portocala,  2 linguri cacao, 12 linguri de zahar.  Pentru a obtine crema batem albusurile cu zaharul  pana devin o spuma ferma,  apoi adaugam ciocolata rasa, cacao, portocala rasa si nucile…iese o minunatie  de crema, combinatia de portocala si ciocolata neagra este deosebita.

    Aluatul l-am pregatit in felul urmator: am pus drojdia cu laptele caldul si  o lingura de zahar si am lasat sa dospeasca asa 10 minute dupa care am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de facut paine. Al lasat sa framante cu programaul de framantat si sa dospeasca acolo 40 de minute. Dupa aceea am scos aluatul si l-am mai lasat la dospit doua  ore sa fiu sigura ca va fi pufos 🙂

cozonac

 

      Din acesta puteti sa faceti 2 cozonaci mari. Eu am facut unul simplu intinzand o foaie subtire de  2 cm  (prea subtire am intins eu puteti sa falati de  2 cm fara probleme ca se lucreaza mai simplu)  peste care am pus uniform un strat de  crema  facuta din albus si ciocolata  :

 

cozonac 1

 

      Am rulat apoi cu grija si am rasucit si  impletit sulul in 2 pentru tava de chec. Am mai facut o forma care imi place mie mult, invatata de la Mihaela din blog, am impartit aluatul ramas in 8 parti egale din care facem foi mici si le umplem si le rulam. Rulourile obtinute le indoim in forma de potcoava , le asezam in tava rotunda pregatita cu hartie de copt, punem primul rand de 4 potcoave, al doilea de 3 potcoave si ultima o punem in varf, cam asa trebuie sa arate :

 

czonac 2

 

     Am uns cu galbenus de ou cozonacii si am pus cativa fulgi de migdale peste ei si am mai lasat 30 de minute la dospit sa creasca bine, trebuie lasat mai mult pentru ca din cauza umpluturii creste putin mai greu. Am copt pe rad cozonacii asa cum ne-a sfatuit Ari pe blog, la inceput primele 10 minute la foc mai mare sa creasca apoi am redus la 180 de grade si am lasat asa 30-40 de minute a trebuit la mine. El se rumenese repede dar ca sa fie copt sigur in interior trebuie lasat mai mult si verificat cu scobitoare inainte de a-l scoate. L-am asezat la mijlocul cuptorului si sub tava in care i-am copt am lasat tava  mare de la aragaz de protectie, asa procedez cu toate prajiturile si nu se ard niciodata.  A iesit o minunatie de cozonac pufos si aromat, merita sa incercati macar o data reteta :

cozonac 4

 

     Al doilea cozonac a iesit la fel de frumos, sunt foarte incantata de acesta reteta :

 

cozonac 5

 

        Si in varianta cu nuca facut pentru Craciun :

craciun--300x225[1]