Sylvia

 

 Este o reteta clasica a bucatariei franceze care se pierde undeva in negura timpului,  se presupune ca era preparata in vechime  pentru soldatii care erau in trecere prin sate si se opreau in gospodariile taranesti la masa. Se facea repede ceva bun de mancare cu o zburatoare luata din ograda, pusa la foc cu un vin bun si ce legumele se gaseau la indemana . Se preapara atat cu vin alb cat si cu vin rosu, cu diverse legume si ciuperci aromate, in oala insoteste falosul cocos si o bucata buna de kaiser sau de jambon proaspat in functie de zona, reteta sau obiceiul locului.  A devenit in timp deliciul tuturor si mandria sefilor bucatari de a preparat acest festin culinar aromat si plin de culoare.

  M-am delectat si eu preparat aceasta reteta de cateva ori si va dau reteta mea preferata la care am ajuns dupa mici adaugari si inlocuiri de la reteta  originala. Am ajuns la concluzia ca prefer reteta preparata cu vin alb, parca devine mai frageda carnea si imi place mai mult culoarea finala, prefer jambonul adaugat si nu kaiserul , parca se combina mai bine aroma..in rest pun si eu ce legume am, tratez cu grija si atentie reteta 🙂 si la finam ma  resplateste intotdeauan cu un gust divin.

  Pentru 3 portii avem nevoie de 3 bucati mari de cocos ( eu cumpar bucati gata taiate cred ca special pentru acesata reteta:) ) pe care le las minim 12 ore la marinat la frigider cu 500-700  ml vin alb demisec, 50 ml ulei, sare , piper, o lingurita boia, o lingura de cimbru uscat maruntit :

 

coq au vin

      Mai avem nevoie pe langa acestea de :  cateva frunze de dafin, cimbru uscat, cativa cartofi mici fermi care se nu sfarame in cuptor, ceapa mica echalote sau mai mare taiata in patru, cativa morcovi de primavara mititei, 300 grame de ciuperci champinion, o mana de fasole verde am pus eu, cativa catei de usturoi, 2 felii mari de jambon decupat patrate mai mari ( puteti sa inlocuiti cu kaiser) , sare si piper dupa gust, o lingura de faina si o lingura de unt, 50 ml ulei . Nu am adaugat condimente fanteziste sau alte ierburi aromate am respectata reteta din vechime la capitolul asta.

    Preparare : desi reteta spune ca prajesti putin bucatile de cocos data prin faina in amestecul de ulei cu unt si apoi sa le adaugi in oala cu restul legumelor avand experianta retetelor precedent preparate am preferat ca dupa acesata operatiune de rumenire a cocosului sa il pun la foc tot singur pentru o ora pentru ca se face foarte greu si se fierb prea tare  legumele. Asa ca am rumenit putin cocosul pudrat bine cu faina si apoi l-am mutat in  vasul roman adaugand uleiul si untul in care l-am prajit peste el si marinada de vin in care a stat si  l-am dat la cuptor. Dupa 30 de minute pentru ca se tinea inca ” tare ” am mai completat  cu 300 ml de apa fiebinte si l-am mai lasat pana s- a  facut ora de petrecut singur la cuptor  :

 

coq au vin 1

 

    Pre cand incepusem sa ma intreb daca si cocosul meu e la fel de vechi ca si reteta am vazut semne ca nu e totusi asa si am adaugat legumele.  Am garnisit asadar vasul cu legume si cu bucatile de jambon, am mai presarat putina sare si cimbru si o canita de apa clocotita si am dat din nou la cuptor :

 

coq au vin 2

 

    Dupa inca 45 de minute era gata, casa plima de arome si painea proaspat coapte asa ca am purces la masa. A fost excelent, aromat si fraged, merita sa incercati reteta macar o data. Se poate face cu orice zburatoare eu am facut si cu pui si  a fost delicios. Puteti sa il faceti in orice vas, atat al cuptor cat si pe foc deasupra, adaptati cantitatile de apa si timpul de preparare la vasul si metoda aleasa  si degustati apoi cu place o portie adevarata de coq au vin asa cum am facut noi . Spor la treaba !

 

coq au vin final