Sylvia

 

       Este una din ciorbele noastre preferate, imi aminteste mereu de Moldova care imi este draga intr-un mod aparte, de oameii minunati pe care am avut norocul sa ii cunosc acolo si de clopotul manastirilor  din Nordul Moldovei. Am mancat prima data aceasta ciorba la pensiunea Casa Elena , sa nu o ratati daca vizitati Nordul Moldovei, au o mancare excelenta , o curte plina de muscate vara  si un peisaj de vis.   Imi plac mancarurile moldovenesti dar din pacate nu stiu foarte multe retete, poate cei dintre voi care dati intamplator peste acest site va faceti cont si ne postati ceva retete traditionale  sa ne bucuram si noi de ele. 

       Deci pentru azi ramane ciorba radauteana :). Avem nevoie pentru o cantitate de 5-6 l  de un pui mare de casa ( neaparat de casa sau gaina ca sa fie gustoasa, eu am pus e data aceasta  de la 2 pui pieptul  de pui si spatele ) legume cat de multe 🙂 cateva cepe, morcovi, telina, pastranac si patrunjel radacina ( eu nu am gasit aici) ,  cateva frunze de dafin, un ardei rosu,o crenguta de cimbru verde, 500 ml smantana, 3 galbenusuri , sare, piper boabe, un cub de pui, ierburi aromate verzi ce preferati ( telina, leustean) 2 maciulii  de usturoi. O lingura de bors magic sau  zeama de la muraturi pentru acrit .

     Pregatim carnea si o spalam bine, eu am pus 2 piepturi de pui cu 2 bucati de spate :

ciorba raauteana

 

          Pregatim si curatam legumele pe care le vom pune impreuna cu carnea sa fiarba intregi, cu putina sare si piper si crenguta de cimbru :

ciorba radauteana 1

 

         Eu am fiert carnea si legumele in oala cu presiune timp de 30 de minute, prefer varianta aceasta pentru ca merge mai repede si parca are un gust mai bun.  Dupa ce este fiarta carnea  si legume strecuram supa intr-un alt vas si punem la clocotit din nou supa clara cu un cub de pui si cateva foi de dafin :

ciorba radauteana 2

 

           Intre timp scoatem carnea de pui de pe oase si o taiem fasii lungi de 3- 4 cm si late de un cm si radem un morcov si taiem cubulete mici o jumatate de ardei fiert . Le punem inapoi in sua dupa ce a data cateva clocote cu dafinul  :

ciorba radauteana 3

 

     Separat eu am facut in blender ceapa , un morcov si telina si am pus-o inapoi in ciorba clocotita , da un gust minunat si  o anumita consistenta ciorbei. Adaugam usturoiul zdrobit si mai dregem la gust cu sare si piper daca este cazul . Lasam sa dea un clocot si adaugam smantana frecata bine cu 3 galbenusuri, acrim dupa gust ( eu am folosit zeama de la muraturi de data aceasta)   si stingem focul . 

ciorba radauteana 4

 

            Adaugam o mana de verdeata tocata marunt si acoperim cu un capac si o lasam macar 10 minute sa se povesteasca aromele :

 

ciorba radauteana 6

      

 

           Se serveste fierbinte , cu ardei iute si cu paine de casa 🙂 eu am servit-o in strachini romanesti ,  imi place sa le folosesc la mancarea traditional romaneasca . Va invit sa o gustati. 

 

ciorba radauteana 7