Sylvia

 

  Am facut si mancat cu mare drag aceasta ciorba, mi-a amintit de copilarie si de bunica mea care lua un cos mic si intra in gradina. Scotea repede 2 morcovi, o ceapa verde, aduna cu maini dibace cateva maini de fasole verde si la sfarsit culegea 2-3 rosii. In drum spre casa taia o crenguta de cimbru si rupea cateva frunze de telina…in mai putin de 30 de minute toata casa mirosea a legume de vara si o minunata ciorba umplea farfuriile. Nu stiam atunci ce important e sa poti manca legume proaspete, din gradina ta dar poate intr-o zi voi putea sa cultiv la randul meu legume proaspete, pana atunci….am facut azi un drum la piatza pentru a luat totul proaspat si de la agricultori.

     Pentru aceasta ciorba simpla si aromata avem nevoie de : fasole pastai ( eu am pus  galbena si verde) , 2 morcovi de vara mici, o ceapa verde mare, o tija de telina, 2-3 rosii decojite si taiate marunt ( fara samburi), o lingura de ulei, boia dulce si trio-ul meu preferat de verdeturi la aceasta ciorba : cimbru verde, frunze de telina si leustean .

    Povestea nu e lunga, se curata si taie pastaile de fasole, pregatim legumele  rapid, spalat, curatat taiat cubulete si pornim la treaba. Intr-o lingura de ulei asezam ceapa si morcovul si tulpina de telina toate taiate cuburi. Adaugam boia dulce si dupa ce le-am lasat la foc mic pana au devenit sticloase adaugam apa rece. Punem sare si piper si lasam sa clocoteasca , moment in care vin pastaile  sa completeze ciorba. Se pune o creanga de cimbru verde si se lasa la foc domol  aproximatix 15-20 minute. Adaugam apoi rosiile decojite maruntite si mai lasam la foc mic 3-5 minute. La final se mai drege cu sare si se stinge focul. Se adauga leustean si telina maruntita si se lasa putin cu capac sa se povesteasca aromele intre ele. Este o minunatie de ciorba, cei care doresc pot sa puna smantana sau iaurt, eu una am vrut sa o savurez asa sa simt gustul legumelor de vara :