Sylvia

    Este o ciorba traditional romaneasca foarte gustoasa si hranitoare, buna pentru orice ocazie si in orice anotimp.

    Ingrediente: 700 grame de carne de vaca taiata cuburi mai mari, 4 morcovi, 3 cepe, 3-4  cartofi rosii taiati  cubulete, 500 grame julienne de legume in functie de preferinte, eu am pus de aceasta data morcov cu telina si tzuchinni,  un fir de telina verde, 2 linguri de mazare, 5 rosii, sare, piper, un cub de vita , o lingurita de bors magic, leustean si o crenguta de cimbru verde.

    Preparare :  intr-o oala de 6 litri la cantitatile indicate mai sus, se pune la fiert in apa rece carnea de vita cu morcovii si ceapa , cubul de vita, sare si o crenguta de cimbru. Eu am folosit pentru aceasta operatiune oala de fiert sub presiune si am fiert pentru 45 de minute, in oala obisnuita operatiunea dureaza mai mult. Atunci cand este carnea aproape fiarta se strecoara supa se aleg si se pun inapoi in supa bucatelele de carne si cand clocoteste se adauga cartofii taiati cubulete :

ciorba-de-vacuta-1

 

    Imediat dupa acestia se adauga firul de telina tocat marunt cu tulpina taiata cubulete mici :

ciorba-de-vacuta-3

 

    La un interval de 5 minute dupa ce au inceput cartofii sa fiarba adaugam legumele taiate julienne eu am avut de aceasta data o compozitie  de legume congelate ce continea  morcovi, telina si tzuchinni :

ciorba-de-vacuta-2

 

 

 

    Acestea nu trebuie sa fiarba mai mult de 10 minute pentru a-si pastra fermitatea. Intre timp am facut cu blenderul morcovii si ceapa fierte la inceput cu carnea si le-am adaugat la ciorba. Este trucul meu pentru a da un plus de gust si consistenta ciorbelor de legume, o parte din legumele fierte le mixez si le adaug  la fiert in ciorba  spre final :

ciorba-de-vacuta-5

 

    Dupa aceea am crestat 5 rosii si le-am decojit dandu-le un clocot scurt in apa care fierbe. Crestate asa se decojesc mult mai usor. Trebuie manevrate cu grija fiind fierbinti, dupa ce se clatesc in  jet de apa rece , se decojesc si se taie cubulete 2 dintre ele, pe celelalte le-am mixat cu blenderul si le-am pus in ciorba :

ciorba-de-vacuta-4

 

    Se adauga apoi mazarea daca este din cea conservata daca este proaspata sau congelata se pune imediat dupa cartofi .La final se drege dupa gust cu sare si piper daca mai este cazul si se adauga o lingurita de bors magic. Se inchide si se adauga apoi leusteanul tocat fin si se lasa acoperita cu un capac inca 5 minute inainte de a fi servita pentru a se uniformiza aromele.  Se serveste cu smantana si ardei iute si binenteles o felie de paine de casa, va doresc pofta buna !

ciorba-de-vacuta-7