Sylvia

Este o reteta care imi e foarte draga, ma duce cu gandul la copilarie…la dupa-amiezile de iarna cand veneam inghetata in casa si mancam un bol cu ciorba de salata fierbinte, imi amintesc si acum senzatia si mirosul ei de atunci.

Ingrediente: 2 buchete mari de salata pentru 4 l de apa, o legatura marar proaspat daca nu este se poate folosi si cel  conservat , 300 ml iaurt gras, 250 ml smantana, 2 galbenusuri, 5 catei de usturoi, o lingurita de faina, sare .

Preparare: se spala bine salata in mai multe ape si se scurge bine, la final vom avea un bol mare de salata verde :

bol-de-salata

Se pune oala cu apa pe aragaz si pana incepe sa clocoteasca se taie salata fidelute marunte nu mai lungi de 3 cm. In apa clocotita se pune putina sare si se toarna apoi salata si jumate din cantitatea de marar maruntit, lasandu-se sa clocoteasca pentru 10 minute. Cand vedem ca salata si-a schimbat culoarea si a devenit verde inchis este momentul sa adaugam bolul de iaurt batut bine cu un tel inainte :

bol-de-iaurt

Dupa ce il punem peste ciorba amestecam bine sa nu se formeze  zdrente de iaurt si adaugam usturoiul facut cu presa. Intre timp separat se amesteca intr-un bol smantana, cu lingurita de faina si  cu cele 2 galbenusuri :

bol-de-smantana

Se ia ciorba de pe foc si se adauga smantana, se mai potriveste de sare si se adauga restul de marar maruntit. Se pune capacul si se mai lasa 10 minute sa se “povesteasca ” intre ele aromele. Este o mancare excelenta pentru servit fierbinte in zilele de iarna sau  rece in dupa-amiezele toride ale verii, eu am pregatit langa ea un batonas crocant cu rozmarin. Va doresc pofta buna !

ciroba-salata