Sylvia

 

  Am tinut sa specific din titlu ca va vorbesc de reteta originala pentru ca adesea aceasta ciorba se regaseste in adaptarea ei cu putina smantana 🙂 chiar si usturoi in unele regiuni, stiu pentru ca am facut si fac si eu reteta  “indulcita” cu smantana.

   Pentru ciorba de pui à la grec avem nevoie de : un pui de casa ( pui fermier am luat eu ) ca sa ii dea aroma si gustul de care avem nevoie, zarzavat pentru ciorbe ( morcov, pastranac, putina telina tija am pus eu , o ceapa ) sare, piper, 4 oua de la care folosim doar galbenusul ,orez ( eu fiind atenta la calorii in perioada aceasta nu am pus decat o canita) ,  lamaie ( initial ma gandisem la 2 dar una a fost sufiecienta, depinde de gusturi), marar verde.

    Preparare : spalam si stergem bine puiul :

 

         De la acest  pui  eu am pus pieptul, spatele si aripioarele. Se pune puiul la clocotit in apa rece si dupa ce se spumeaza sa adauga legumele taiate cubulete :

 

 

      Adaugam sare si piper si lasam sa fiarba la foc mic pret de aproape o ora l-am lasat eu pentru ca a fiert incet in vasul de fonta/ceaun.Cu 20 de minute inainte de a fi fiarta carnea adugam orezul.  Cand este aproape fiert totul pregatim ouale si lamaia avem nevoie  la o cantitate de 4 l de ciorba de 4 oua si 1-2 lamai :

 

 

        Separam cu grija galbenusurile de albusuri si pastram intr-un bol galbenusurile. Lamaia se stoarce separat si se filtreaza sucul. Mixam incet si cu grija galbenusurile singure apoi adaugam treptat cate un fir de suc de lamaie pana se incorporeaza intreg sucul. Va sugerez sa incepeti doar cu o lamaie, eu am avut Bio si s-a dovedit a fi suficienta :

 

 

        Intervine acum un moment mai delicat dar care daca este facut cu grija nu trebuie sa puna in mod normal probleme : incorporarea oului in ciorba.  Luam oala de pe foc si atunci cand a incetat sa clocoteasac adaugam un polonic de ciorba in vasul cu ouale si omogenizam bine. In fir subtire turnam apoi compozitia diluata inapoi in oala amestecand incet pana la omogenizare. Punem din nou vasul pe foc si il lasam pana vedem ca da primul semn de clocot si stingem focul. Se mai drege cu sare si piper daca e cazul :

 

 

      Se serveste fierbinte cu marar verde taiat fin pus direct in farfurie, stiu ca ati intalnit ciorba si cu alte verdeturi dar reteta zice marar verde si va asigur ca ii da un gust sublim. Va doresc pofta mare si sa sfatuiesc sa testati reteta :