Sylvia

 

   Nu am am mai facut si mancat aceasta ciorba de ani de zile 🙂 cred ca am uitat de ea. Este o ciorba foarte gustoasa si lejera , care era traditioala in dimineata de dupa o nunta, petru a mai drege din urmele chefului.

  La reteta traditionala se spune ca avem nevoi de maruntaie de pui, si aripi si alte bucati mai osoase ale puiului care nu au vazut farfuriile mesenilor in prima faza a petrecerii. Eu am pus doar bucati mai osoase de pui si aripi de pui ca asta aveam in casa, data viitoare o sa fac aprovizionarea cum trebuie. Pe langa pui mai avem nevoie de , un morcov taiat marunt, o bucata de pastranac /patrunjel taiate marunt cubulete, o ceapa taiata la fel si o jumatate de ardei rosu maruntit, 200 ml suc rosii, putin tarhon maruntit si leustean din belgug :

ciorba de potroace

 

       Punem bucatile de pui cu apa rece la fiert, condimentam cu sare si piper si lasam sa fiarba la foc  timp de 45 de minute, spumand supa atunci cand este cazul . Eu am lasat sa fiarba mai mult pentru ca am avut pui de casa ( fermier cum se numeste aici )  . Scoatem apoi carnea si alegem ce ramane in ciorba in funcie de preferinte.  Dupa 45 de minute adaugam o ceasca de orez boabe, eu am pus basmati.  Adaugam apoi la 5 minute distanta zarzavatul taiat  si sucul de rosii si mai lasam sa fiarba 10-12 minute. La sfarsit se drege cu smantana, eu am pus 200 ml de smantana 15% sa fie mai lejera ciorba.  Batem apoi separat 2 oua cu putina sare si le punem in ciorba care clocoteste in fir subtire si amestecand in mereu  sa se faca zdrente. Asta este varianta care o stiu si imi place mie, puteti renunta la aceasta etapa daca nu va place. Acrim cu bors sau zeama de la varza ( eu am ales zeama de muraturi ) . La sfarsit punem putin tarhon maruntit si un manunchi bun de leustean, eu am pun conservate in otet ambele ca asa aveam.

 

ciorba de potroace 1

 

       Se serveste fierbinte eventual cu verdeata proaspat maruntita pusa si in farfurie, este super aromata si  acrisoara, o ciorba la care e greu sa te opresti dupa o portie 🙂 eu nici nu fac felul doi cand o fac. 

ciorba de potroace final