Sylvia

Am facut aceasta ciorba de Craciun dar merge perfect si de Revelion, e foarte aromata si zeama de muraturi lecuieste ca nimeni alta oboseala petrecaretilor:) . Esentiale sunt : puiul sau gaina de casa , leusteanul si frunzele de telina verde si zeama de muraturi…..daca aveti astea la indemana haideti sa facem o ciorba delicioasa .

Avem nevoie asa cum zicea de un pui de casa  sau gaina ( pui fermier se numeste in Franta ) , se poate face foarte bine si cu curcan daca nu aveti gaina 🙂 dau dezlegara sa nu ramaneti  fara ciorba de potroace de sarbatori 🙂 . Pe langa asta reteta veche spune maruntaie de pui, pipote, inima,  ficatei si ce mai gasiti sa cumparati :

Mai avem nevoie de zarzavat de ciorba, ceva albitura : pastranac si telina , un morcov, o bucata de ardei rosu,  2 cepe mici ( nu cantitati foarte mari ) . In plus mai avem nevoie de o cescuta de orez, o cutie de rosii decojite maruntite ( eu le prefer iarna pe cele italienesti culese si pregatite vara ) , zeama de la muraturi ( eu am pus vreo 350 ml zeama de la muraturile mele asortate ) , leustean ( congelat am avut eu ) si telina verde frunze .

La aceasta ciorba am pus spatele de la pui, aripile si pulpele de pui, pieptul de la pui la vedea fata mesenilor cu alta ocazie 🙂 . Preparare: spalam bine si curatam puiul si il taiem bucati. Aceasi soarta o vor avea si legumele numai ca  ele o sa fie date pe razatoare, maruntim cu grija doar ardeiul rosu si ceapa.  Se pun la fiert cu apa rece impreuna cu carnea, sare, piper macinat si piper boabe.

Dupa ce s-a fiert carnea trecut de  jumatate adaugam si orezul.  Lasam orezul sa fiarba zece minute si adaugam rosiile decojite si maruntite. Mai fierbem totul 5 minute si adaugam zeama de la muraturi, mai dregem cu sare si piper la sfarsit daca trebuie. Inchidem focul, lasam oala sa se ingaduie bine si adaugam apoi verdeata maruntita( leustean si telina) , ca sa nu isi piarda aroma nu trebuie pusa in apa clocotita . Dupa ce punem verdeata acoperim cu capac si lasam inca cateva bune minute sa se povesteasca aromele intre ele. Se serveste fierbinte cu o bucata de paine de casa bine rumenita. Eu pun mereu telina verde si in farfurie pentru ca imi place aroma ei la ciorba asta.  Curajosii pot tenta si un ardei iute, smantana nu am pus ca am simtit ca strica ciorba 🙂  desi imi place si reteta cu smantana, asta a fost perfecta asa :