Sylvia

 

       Am promis inca din vara ca voi face aceasta ciorba in prima zi de ninsoare din aceasta iarna. De cate ori ninge pentru prima data imi aminteste invariabil de copilarie, de casuta din munti unde am vazut pentru prima data lumina zilei si am primele amintiri, de bunica mea care stia  face cele mai minunate mancaruri din cele mai simple ingrediente. De cate ori ninge pentru prima data  data imi aminteste  ca locurile,oamenii  si clipele dragi traiesc pentru totdeauna in sufletul nostru chiar daca timpul le-a sters demult urma.

     Aceasta ciorba este una dintre mancarurile vechi romanesti, din timpurile in care uscarea pastailor era modalitatea de a le pastra pe iarna,  alaturi de fasolea uscata.

     Pentru aceasta ciorba avem nevoie in primul rand de pastai uscate ( trebuie sa ii multumesc mamei mele care mi-a facut placerea  vara aceasta  si mi-a uscat special cateva pentru a le putea degusta acum ) :

 

       In plus mai avem nevoie de 2 maini bune de fasole boabe alba,  un morcov mai mare, o ceapa, radacinoase albe pentru ciorbe ( eu am pus 2 linguri mari dintr-un amestec facut pentru iarna din radacina de telina, patrunjel, pastranac si sare  ) , 2 rosii, 2 linguri de pasta de rosii, 200 ml bulion,  2 linguri de ulei, o lingura de faina, o creanga de cimbru uscat, sare, piper, verdeata in functie de preferinte : patrunjel si telina verde am pus eu.

    Preparare : pastaile se taie cu foarfeca si se lasa la inmuiat in apa fierbinte impreuna cu boabele de fasole. Se pun apoi la foc cu apa rece si sare impreuna cu ceapa si morcovul taiat marunt si cu creanga de cimbru uscat. Se lasa la fiert pret de minim 1,5  ore la foc molcom, eu le-am fiert in ceaunul de tuci, puteam sa folosec oala sub presiune dar am preferat sa le las sa se faca incet. Cand sunt aproape fierte adaugam rosiile decojite taiate cuburi mai mari si pregatim rantasul traditional in Transilvania la ciorbele de legume si la unele ciorbe de carne cu legume. Intr-un vas punem uleiul la incins si dizolvam in el faina pana se omogenizeaza, adugam apoi pasta de rosii si bulionul si stingem  2-3 polonice cu apa din ciorba. Cand clocoteste se toarna peste ciorba si se mai lasa sa clocoteasca cateva minute, are rolul de a da consistenta ciorbei. Se drege la final cu sare si pier in functie de gust. Dupa ce am inchis focul am adaugat telina taiata marunt :

 

 

       Desi imi place sa trec pragul mai multor bucatarii din lume si sunt foarte incantata de bucataria asiatica, frantuzeasca si italiana  am un deosebit respect pentru bucataria veche romaneasca si pentru bucatele ei, preparate cu dragoste si grija fata de alimente, fara aditivi si fara arome artificiale.  Te transpun parca intr-o lume uitata din pacate pe care ar trebui sa o scoatem la iveala macar din cand in cand…. Am servit aceasta ciorba in strachina de lut cu felii de mamaliga rece si ceapa rosie maruntita cu sare….un adevarat deliciu pe care sper sa aveti ocazia sa il gustati vreodata pentru ca merita :

 

 

      Va doresc o iarna frumoasa, cu povesti  spuse la ceas de seara si cu multe daruri de la Sfantul Nicolae si  Mos Craciun  si va astept sa-mi treceti din nou pragul .