Sylvia

 

     De multa vreme ma tot gandesc sa fac reteta asta si am amanat mereu, fac foarte rar ciorba de fasole boabe cu ciolan  dar acum dupa aceasta experienta sigur voi repeta mai des reteta.

    Am vazut mai multe variante de ciorba de fasole in paine dar mi-a ramas in minte una postata de Oana, pe  www.bucataras.ro , cu painea facuta intr-o forma speciala, coapta pe un vas ca sa avem o “farfurie” de paine  cu grosimea de 2-3 cm. Oana iti multumesc si pe acesata cale de idee si reteta, a iesit ceva deosebit si nu e foarte complicat de realizat.

   Pentru ciorba avem nevoie de : 400 grame de fasole boabe rosie, un ciolan afumat, un morcov, 2 cepe mici, o jumatate de ardei rosu, 2 linguri de amestec de radacinoase de la borcan am pus eu ( pastranac, cu telina, cu patrunjel radacina) , o cutie de 300 de grame de rosii decojite taiate cubulete, 100 ml suc rosii , o crenguta de cimbru, o foaie de dafin,   un catel de usturoi, verdeata proaspata taiata marunt ( leustean, patrunjel, telina…in functie de preferinte) .

   Pentru paine , eu am facut 2 farfurii de paine, avem nevoie de 500 grame de faina (bio am pus eu ) , 250 ml apa , 25 grame de drojdie proaspata,  o lingura de ulei de masline, sare.

   Preparare : curatam si pregatim legumele si spalam bine ciolanul de porc :

 

ciorba de fasole

 

       Fasolea boabe este preferabil sa o lasati la inmuiat cateva ore in apa rece.  Eu am fiert fasolea  separat  timp de 25 de minute si am aruncat prima apa. Am pus apoi fasolea cu legumele taiate marunt, crenguta de cimbru, dafinul,  am adaugat zarzavatul de la borcan, rosiile decojite, crenguta de cimbru si apa rece si ciolanul taiat in 2-3 bucati sa fiarba mai repede. Am mai adaugat putina sare, nu foarte multa ca era sarat ciolanul. Am fiert in oala sub presiune 45 de minute dupa ce am inchis supapa. Dupa aceea am racit si deschis oala si am adaugat sucul de rosii si un catel de usturoi zdrobit, o mai lasam sa clocoteasca cateva minute. Am mai dres cu condimente si am presarat inca putin cimbru uscat maruntit sa ii ramana aroma. Se acopera cu capac si se mai lasa cateva minute sa se povesteasca aromele. Cand se servete se adauga verdeata maruntita proaspat , in fiecare farfurie.

     Aluatul pentru paine l-am pregatit cu masina de facut paine,  apoi am intins pe masa tapetata cu faina o foaie ca un blat de pizza dar de 3-4 cm grosime, nu foarte subtire. Am folosit pentru copt 2 boluri de ciorba termorezistente. Le-am intors si le-am uns cu ulei si am asesat blatul de paine ca o cupola peste. Am pensulat cu galbenus de ou si am copt apoi in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 25-30 de minute, cu o tava cu o cana de apa sub tava cu painea ca sa iasa crusta crocanta.

 

ciorba fasole 1

 

        Intoarcem cupola cu grija dupa ce se raceste putin si scoatem bolul de sub ea si avem farfuria de paine 🙂 :

 

ciorba fasole 2

 

      A iesit suficient de groasa si crocanta la exterior, nu a existat riscul sa se inmoaie atunci cand am pus ciorba in ea.  Am servit ciorba fierbinte in aceasta farfurie de paine, cu verdeata tocata marunt presarata peste, pe un platou de lemn acompaniata de smantana si ceapa facuta cu putina sare si otet ( pacat ca nu am gasit ceapa rosie) .

 

ciorba fasole 3

 

 

      Pe masura ce se mananca ciorba se poate consuma si painea in care este servita, a fost ceva deosebit de aromat si o combinatie super reusita de arome.   Gustul si aroma vine parca din timp de undeva din timpurile demult  apuse…  poate suna ciudat dar ma gandeam ca asa bucate trebuie sa se fi mancat in trecut,  in Romania, pe vremurile cand la un sunet de goarna, daca primejdia se ivea in zare isi paraseau toti casele cu o coasa in spate sau o sabie in mana ca sa isi apere tara, traditiile, meleagurile.

 

ciorba fasole final