Sylvia

ciorba cartofi final 1

Ador ciorba asta de cartofi, imi aminteste de copilarie, de bunica  ….o femeie draga mie care stie mereu sa faca din o mana de legume  o mancare minunata. Tin minte ca atunci cand eram copil mi se parea ca bunica are puteri  magice, facea o mancare buna extraordinar de repede si cu alimente  foarte simple,   stia sa umple casa cu aroma de prajitura in doar cateva minute,  ne spunea mereu istorioare adevarate cu oameni ai unei epoci despre care nu stiam mai nimic si mai ales era mereu blanda….nu imi amintesc sa ne fi certat vreodata.  Timpul a trecut si am invatat si eu o parte din magie 🙂 dar tot imi este mereu dor de ciorba ei de cartofi si de acele vremuri.

Avem nevoie de : aproximativ un kilogram de cartofi rosii ( eu am pus noi ca acum este sezonul ) , o ceapa mica, un morcov, 2 rosii, o lingura de ulei, o foaie de dafin,  o cutiuta mica de iaurt simplu, 2 linguri de smantana slaba, sare, piper, tarhon verde si patrunjel verde.

Preparare: se curata si se taie ceapa, morcovul si cartofii cubulete. In lingura de  ulei punem ceapa si morcovul si le lasam cateva minute sa  se inmoaie la foc foarte mic. Adaugam apoi sare si piper si punem aproximativ 3 l de apa. Cand fierbe apa adaugam foaia de dafin si cartofii taiati cubulete si lasam sa fiarba 12- 15 minute ( pana sunt fierti cartofii ) .  Cu 5 minute inainte de a fi fierti cartofii adaugam rosiile taoate cubulete. Adaugam dupa ce au fiert cartofii iaurtul batut bine cu smantana si mai dregem dupa gust cu sare daca trebuie. Adaugam tarhonul maruntit si mai lasam oala cu capac cateva minute. Cand se serveste, optional,  se adauga patrunjel verde direct in farfurie  :

ciorba de cartofi