//
Cititi...

Bucate romanesti

Ciorba de cartofi reteta bunicii

ciorba cartofi final 1

Ador ciorba asta de cartofi, imi aminteste de copilarie, de bunica  ….o femeie draga mie care stie mereu sa faca din o mana de legume  o mancare minunata. Tin minte ca atunci cand eram copil mi se parea ca bunica are puteri  magice, facea o mancare buna extraordinar de repede si cu alimente  foarte simple,   stia sa umple casa cu aroma de prajitura in doar cateva minute,  ne spunea mereu istorioare adevarate cu oameni ai unei epoci despre care nu stiam mai nimic si mai ales era mereu blanda….nu imi amintesc sa ne fi certat vreodata.  Timpul a trecut si am invatat si eu o parte din magie :) dar tot imi este mereu dor de ciorba ei de cartofi si de acele vremuri.

Avem nevoie de : aproximativ un kilogram de cartofi rosii ( eu am pus noi ca acum este sezonul ) , o ceapa mica, un morcov, 2 rosii, o lingura de ulei, o foaie de dafin,  o cutiuta mica de iaurt simplu, 2 linguri de smantana slaba, sare, piper, tarhon verde si patrunjel verde.

Preparare: se curata si se taie ceapa, morcovul si cartofii cubulete. In lingura de  ulei punem ceapa si morcovul si le lasam cateva minute sa  se inmoaie la foc foarte mic. Adaugam apoi sare si piper si punem aproximativ 3 l de apa. Cand fierbe apa adaugam foaia de dafin si cartofii taiati cubulete si lasam sa fiarba 12- 15 minute ( pana sunt fierti cartofii ) .  Cu 5 minute inainte de a fi fierti cartofii adaugam rosiile taoate cubulete. Adaugam dupa ce au fiert cartofii iaurtul batut bine cu smantana si mai dregem dupa gust cu sare daca trebuie. Adaugam tarhonul maruntit si mai lasam oala cu capac cateva minute. Cand se serveste, optional,  se adauga patrunjel verde direct in farfurie  :

ciorba de cartofi

 

Discussion

23 Responses to “Ciorba de cartofi reteta bunicii”

  1. buna buna, cam asa o fac si eu, normal cu tarhon!

    Posted by Alina | August 10, 2010, 2:11 pm
  2. si da! arata extraordinar! as gusta si de la tine o portie desi abia am mancat si tot supica cu cartofi intamplator.

    Posted by Alina | August 10, 2010, 2:12 pm
  3. Alina multumesc de laude ma bucur ca iti place. Sa imi zici cum faci tu ciorbica de cartofi, mie imi place sa testez mereu retete noi .

    Posted by Sylvia | August 10, 2010, 10:29 pm
  4. zice ca trebuie rosii dar nu zice sa le mai pun ce fac cu ele?doar ma uit la rosii le scot din frigider si le pun la loc?pui ceapa morcovii etc dar de rosii nimica :) )

    Posted by misu | February 13, 2011, 1:19 pm
  5. Misu o sa adaug si pusul rosiilor :) daca se vad la sfarsit in farfurie inseamna ca sunt puse in ciorba :)

    Posted by Sylvia | February 15, 2011, 2:57 pm
  6. Interesant. Eu toate ciorbele le fac acre. Si pun neaparat ou batut. Am sa incerc si asa, sa vad ce parere are criticul no.1…fii-mea! :)

    Posted by raluca | March 10, 2011, 1:47 pm
  7. Incearca si reteta aceasta si poate va este pe plac, multumesc de vizita Raluca.

    Posted by Sylvia | March 11, 2011, 11:53 pm
  8. Ce poate fi mai bun decat retetele bunicii si ale mamei?……..tare mi-a facut placere sa citesc introducerea.Si eu imi aduc cu mare drag aminte de bunica si de bunaciunile ei.Eiiiiiiiiiiii…………….copilarie, copilarie.

    Posted by maria mihalache | March 16, 2011, 8:27 pm
  9. Multumesc mult Medi

    Posted by Sylvia | March 19, 2011, 9:00 am
  10. AM INCERCAT RETETA SI ESTE FOARTE BUNA

    Posted by ribana | May 3, 2011, 9:20 pm
  11. Ribana ma bucur ca ti-a placut reteta, te mai astept in vizita.

    Posted by Sylvia | May 11, 2011, 10:39 am
  12. suna bine….voi incerca diseara…crezi ca merge acrita cu un pic de zeama de corcoduse?!deja i-mi curg balutele

    Posted by mihai | June 6, 2011, 12:26 pm
  13. Mersi de reteta, chiar cautam ceva mai simplu sa fac, asa pentru burlaci!

    Posted by Ionut | June 6, 2011, 6:13 pm
  14. Este execelenta si usor de facut nici nu stiu de cate zeci sau sute de ori am facut ciorbitza asta :) ))

    Posted by Sylvia | June 7, 2011, 10:02 am
  15. Eu zic ca merge foarte bine acrita cu zeama de corcoduse, o delicatesa si un izvor de vitamina C , sa ma anunti ce a iesit :) .

    Posted by Sylvia | June 7, 2011, 10:03 am
  16. E BESTIALA ….TARHONUL FACE TOTI BANI…NU M-AM RISCAT SA O ACRESC CA A FOST FOATRTE BUNA CU CRUTOANE
    Daca mai ai retete dintrastea rapide si gustoase da-mi de veste

    Posted by mihai | June 7, 2011, 10:12 am
  17. abia astept sa incerc reteta , ciorbele de cartofi sunt preferatele mele:D, dar am o intrebare, merge si fara foaia de dafin ?

    Posted by Bogdan | January 4, 2012, 1:01 am
  18. Cu siguranta merge si fara foaia de dafin :)

    Posted by Sylvia | January 8, 2012, 6:50 pm
  19. Buna!draga mea mare dreptate mai ai asa este nimeni nu poate gati asa bine ca parinti si bunici nostri,eu am 25 de ani si sunt in strainatate de ceva timp,ce nu as da sa imi gateasca mama ceva,pentru ca,ca ea nimeni nu gateste asa bun.vreau sa spun ca am gatit si eu aceasta ciorba si a esit nemaipomenit de buna.multumesc pentru aceasta reteta simpla si f delicioasa.TE-AM PWPAT

    Posted by tina | January 25, 2012, 8:20 pm
  20. Tina ma bucur ca ti-a placut ciorba, te mai astept in vizita .

    Posted by Sylvia | January 26, 2012, 10:56 am
  21. ce este tarhon imi spui te rog ?? eu sint in spania si nu stiu daca as putea gasi aici ?? mai ales ca nu stiu cum aratas ?? mersi !!!! salutarii !!!! :)

    Posted by mikaela | February 17, 2012, 6:45 pm
  22. In spaniola,tarhon=estragon y crece por tooodas partes:)))

    Posted by Ionut | August 23, 2012, 7:24 pm

Post a Comment

Ultimele articole

Cateva secrete din gastronomia franceza pentru prepararea mielului
April 15, 2014
By Sylvia
Crema de zahar ars/crème brûlée
April 8, 2014
By Sylvia
Vita cu morcovi la cuptor sau estouffade de bœuf aux carottes
February 19, 2014
By Sylvia
Fond alb de pui
February 18, 2014
By Sylvia
Vinegreta lejera cu suc de portocale
February 10, 2014
By Sylvia
Paella Marisco cu rosii si ardei copti
February 5, 2014
By Sylvia
Crutoane aromate
January 27, 2014
By Sylvia
Supa crema de dovleac copt
January 26, 2014
By Sylvia
Paste cu fructe de mare si somon
January 21, 2014
By Sylvia
Piept de curcan umplut cu legume si bardat cu portocale
January 20, 2014
By Sylvia
La multi ani 2014
January 3, 2014
By Sylvia
Cipsuri de sunca coppa
December 8, 2013
By Sylvia
Velouté/supa crema de 4 legume
December 3, 2013
By Sylvia
Cuscus/cous-cous cu legume in stil marocan
November 28, 2013
By Sylvia
Bavarois de somon si avocado
November 23, 2013
By Sylvia
Supa italiana cu legume si cascaval afumat
November 22, 2013
By Sylvia
Supa wonton cu fructe de mare
November 17, 2013
By Sylvia
Tartine calde cu somon si chorizo pentru brunch
November 17, 2013
By Sylvia
Scoici gratinate cu legume
November 10, 2013
By Sylvia
Supa japoneza cu vita si taietei soba
October 11, 2013
By Sylvia
SEO