Sylvia

 

 

     Imi place foarte mult aceasta ciorba am mancat-o pe la o multime de restaurante si fac si acasa de  cateva ori pe an, cu ciorba de data asta este insa alta poveste 🙂 ca reteta e diferita de ce faceam pana acum. A si fost cea mai buna ciorba de burta pe care am mancat-o vreodata 🙂 meritul Inei careia ii multumesc pentru reteta pusa pe www.bucataras.ro care mi-a furat ochii 🙂 puteti sa vedeti reteta ei aici :  http://www.bucataras.ro/retete/9937/ciorba-de-burta.html 

    Nu vreau sa fie multa vorba ca toata lumea stie ce e cu ciorba asta si cum se face 🙂 ce am facut eu diferit de data asta punctual : 1. am pus pe langa obisnuitul os de vita cu carne la fiert si un piciorus de porc ( din cele ce se pun la fiert pentru piftie ) 2. am pus iaurt gras la sfarsit in loc de smantama, e o ciorba destul de consistenta si asa si iese excelenta si 3. la sfarsit ca sa ii dau putina culoare am pus peste 2 linguri de ulei in care am calit morcov ras si a iesit portocaliu . Toate sfaturile sunt luate din reteta Inei  🙂 care va fi de acum inainte marca inregistrata la noi in casa pentru aceasta ciorba 🙂 .

    Avem nevoie de : 1 kg de burta de vita nefiarta, o bucata buna de carne de vita si un os de vita, un picior de porc :

ciorba de burta

 

     Pe langa acestea mai avem nevoie de ceva leguminoase si eu am pus  un ardei mare rosu, 2 morcovi, o bucata de telina is de pastranac si 2 tije de telina, cateva boabe de piper,  nu am pus ceapa sa respect reteta data. Pentru dres ciorba avem nevoie de 300 ml iaurt gras ( sa fie de buna calitate sa se dizolve in ciorba bine fara flocoane) , cativa catei de usturoi,  o jumatate de ardei  murat in otet,2 foi de dafin ( obiceiul casei la ciorba de burta, nu ma pot renunta la el ) , 2-3 galbenusuri de ou,   leustean optional dar necesar  🙂 care il punem direct in farfurie cand servim ciorba.

   Preparare : spalam bine burta si carnea si le punem la fiert impreuna cu legumele, adaugand de la inceput putina sare si boabele de piper si aproximativ 4 l de apa.  Eu le-am fiert in oala sub presiune timp de 70 de minute de cand am inchis supapa :

ciorba da burta 1

    

       Strecuram apoi supa obtinuta si o  punem din nou la fiert, adaugand burta taiata feliute si 1-2 foi de dafin. Dupa ce a clocotit cateva minute, adaugam usturoiul ( eu ca sa fie foarte fin in fac cu blenderul cu putina supa si iese ca o pasta fina ) :

ciorba de burta 2

 

   Dupa ce am pus usturoiul cand incepe sa cocoteasca inchidem focul. Adaugam imediat  ardeiul din otet taiat fasii subtiri ( ii da gust foarte bun si un aspect placut ) si o jumatate de morcov  fiert dat pe razatoarea mica.  Separat intr-un bol batem iaurtul cu galbenusurile si le adaugam in ciorba cand aceasta s-a racorit sa nu se adune si sa formeze flocoane. Mai dregem cu sare si punem 1-2 linguri de otet in care am murat ardeii iuti ( daca aveti asa ceva la indemana ) si turnam peste 2 linguri de ulei in care am calit cateva minute morcov crud dat pe razatoare , ii da o culoare nemaipomenita ciorbei de burta, ma bucur de acesat tips culinar descoperit  :

ciorba de burta 3

 

     Se serveste calda cu o bucata buna de paine si cu ardei iute, pentru iubitorii acestui fel de mancare este un rasfat de fiecare data , daca o sa testati aceasta reteta sigur rasfatul va fi mare 🙂 A fost execelenta, eu am adaugat si leustean maruntit in farfurie dar va prezint varianta clasica fara leustean :

ciorba de burta final