Sylvia

 

           Imi place aceasta reteta de paine italineasca , e pufoasa si gustoasa si se pastreaza foarte bine.  Am adaptat   reteta  care o faceam adaugand si o ligura de gris, asa cum am vazut pe un site italian la o reteta traditionala.

           Ingrediente : 400 grame de faina alba tip 55, 150  grame faina integrala, o lingura de gris, 50 grame de masline negre tocate marunt,  300 ml de apa ( eventual se mai adauga faina daca aluatul iese prea moale depinde de faina si de umiditatea din aer ) , 3 linguri ulei de masline, 25 grame de drojdie proaspata, o lingurita sare si o jumatate de miere sau zahar brun .

           Am pregatit aluatul cu masina de facut paine si am taiat maslinele bucatele mici, daca gasiti luati masline in ulei sunt mult mai aromate decat cele in apa.

ciabatta cu masline

     

           Am adaugat maslinele la aluat si am lasat sa dospeasca programul complet la masina. Modelam apoi ciabatta, are o forma specifica lunga si mai plata, fara sa o crestam deasupra. Eu am mai lasat-o sa dospeasca 20 de minute  :

 

ciabatta cu masline 2

 

             Se coace  pentru 30 de minute in cuptorul incins in pealabil la 220 de grade, este gata atunci cand are o crusta aurie. Eu pun mereu tava la jumatatea cuptorului si sub ea pun o tava cu 250 ml de apa, iese painea mai crocanta si nu se arde niciodata.

 

ciabatta cu masline 3

 

 

             Se lasa la racit pe un grill, este ideala si pentru tartinat are o aroma deosebita, sper ca v-am facut pofta 🙂

 

cibatta cu masline 4