Sylvia

 

    Aceasta reteta este una din retetele traditionale ale regiunii de sud vest a Frantei, Occitanie . Este bucataria provensala, mediteraneana, cu aroma de masline, ierburi aromate…..la ei gasim celebrele  tapenade, anchoiade, caviar de vinete, toate cu o textura lejera si aromate , antreuri reci  perfecte pentru tartinat pe rondele de bagheta intr-o seara calda de vara alaturi de un vin racoros.

    Pentru azi caviar de vinete, reteta clasica : vinete, suc de lamaie, o lingura ulei de masline, sare, usturoi zdrobit. Puteti sa gasiti reteta si in combinatii cu pulpa de rosii, iaurt, ceapa tocata fin, ierburi aromate in diverse combinatii dar azi va prezint reteta clasica;

    Avem nevoie de 3 vinete mari coapte si taiate pe jumatate  pe lungime, o lingura ulei masline,o lingura suc proaspat stors de lamaie, sare, 2 catei de usturoi zdrobiti.

     Preparare: coacem vinetele si apoi le taiem in 2 pe lungime :

 

caviar de vinete

 

       Cu o lingura recuperam miezul copt de la vinete si il asezam la stors intr-o sita. Dupa aceea  se toaca  fin si se aseaza intr-un bol mai mare si se adauga uleiul de masline, sarea si usturoiul, sucul de lamaie si se amesteca bine :

 

caviar de vinete 1

 

      Se serveste  insotit de rondele de paine sau cu  bastonase  de legume, insotit in functie de preferinte de rosii sau alte legume. Eu l-am servit in paharele speciale pentru antreuri cu paine prajita si rosii, a fost excelent, aromat si lejer, o sa repet reteta cu siguranta.

 

caviar vinete 2