Sylvia

 

 Am gasit reteta asta intr-o carte de bucate  cu retete grecesti 🙂 dar sunt de fapt niste cartofi copti pe care i-am mancat de nu stiu cate ori, singura inovatie a fost cimbru uscat pus peste ei ( sincer vorbind, subtil si de efect  ca si gust si aroma).

  Avem nevoie : cativa cartofi albi care sa se preteze la cuptor ( sa nu fie sfaramiciosi ca cei de piure , eu cumpar cartofi albi speciali pentru gratin si cuptor ) ,  sare si piper proaspat macinate amandoua ( preferinta mea 🙂 ) , cimbru uscat maruntit, 2 linguri ulei masline. Pentru sos usturoi, ulei masline, zeama de lamaie,  marar verde.

 Preparare : spalam si stergem bine cartofii si ii taiem felii mari cu tot cu coaja. Intr-un bol mai mare turnam peste ei cele 2 linguri de ulei de masline , sarea, piperul si cimbrul uscat si ii amestecam bine. Ii asezam intr-un vas termorezistent :

 

      Se lasa la cuptor ( preincalzit in prealabil la 210 grade) timp de 25-30 minute, depinde mult de cuptor si de cantitatea de cartofi. Sunt gata atunci cand se rumenesc usor :

 

 

    Se servesc calzi cu un sos de usturoi ( facut din usturoi zdrobit, o lingura de apa , o lingurita de ulei masline, sare si marar verde )  si cu legume verzi in functie de preferinta. Sunt exterm de gustosi si nu foarte  calorici datorita modului de preparare si a cantitatilor mici de ulei folosite :