Sylvia

 

       Ieri am profitat ca a fost zi de dezlegare la peste si am facut rapid acest calcan la cuptor cu legume. Va spuneam ca o sa gatesc cat mai multe sortimente de peste ca sa ii descoperim impreuna, azi a fost calcanul la rand . Este unul din pestii mei preferati din mai multe motive, carnea are o textura foarte placuta, nici foarte moale  nici densa ca la alti pesti marini, oasele practic nu exista, este doar coroana cartilaginoasa in aceste “aripi de calcan” cum se numesc in Franta care se inlatura foarte usor si in plus este o carne “absorbanta ” de arome, nu are ea un iz aparte ci absoarbe si apoi reda aroma ingredientelor cu care este gatita .  Nu ma pricep eu foarte bine sa o descriu dar sper ca v-am facut pofta cat sa testati  o data .

    Avem nevoie de : o aripa mare de calcan, a mea a avut 320 de grame deci am facut 2 portii din ea,  o ceapa taiata solzi fini,2 catei de usturoi,  un ardei rosu taiat la fel, o rosie taiata cubulete, sare, piper, putin ulei, 50 ml vin alb, cimbru uscat si 2 foi de dafin.

    Pregatim pestele spalandu-l si apoi tamponandu-l cu un servet absorbant :

     

       Pregatim legumele taindu-le solzi/julienne le condimentam cu putina sare si piper si le asezam intr-un strat subtire intr-un vas termorezistent . La tot ce este peste eu folosesc sarea de mare in granule mari pe care le macin proaspat , la fel si piperul este mereu proaspat macinat….are totusi alta aroma. Peste legume turnam putin ulei  si vinul alb :

 

     

           Peste ele asezam pestele condimentat si el in prealabil cu sare si piper si cu putina boia. Adaugam cimbru si dafinul si e gata pentru mers la cuptor  :

 

      

        Se da pestele la cuptorul preaincalzit in prealabil, eu l-am lasat in jur de 20-25 minute  pe treapta de jos a cuptorului; depinde de tipul de cuptor si de vas. La jumatatea intervalului intoarcem pestele cu grija ca sa aiba aroma legumelor pe ambele parti. Intre timp m-am ocupat de orez, mi-a ramas in minte o sugestie facuta de Radu Popovici , referitoare la un amestec de orez alb cu negru. Mi-am zis ca acum e momentul sa fac incercarea si am fiert separat orez alb si orez negru :

 

 

          Intre timp a fost gata si pestele, cam asa arata :

 

 

         Aranjam platoul cu jumatate din bucata de peste din imaginea de mai sus, cu ajutorul inelulul de inox am aranjat un strat de legume la baza :

 

      

      Continuam cu orez alb amestecat cu orez negru ( Radu multumesc de sugestie a fost excelent si la gust si la aspect !  )  si tasam foarte incet sa nu zdrobim legumele de la baza. Daca nu aveti inel de inox se poate inlocui cu o cutie de conserve decupata:

 

 

         Se retrage incet inelul si se mai asezoneaza cu verdeata dupa gust, eu am pus putin marar verde :

 

 

        Am mai decorat cu o frunza de dafin si gata platoul, am explicat pe etape pentru ca e simplu de facut chiar daca pare complicat la prima vedere. Va doresc pofta mare la o portie de calcan cu legume si orez :