Sylvia

 

     Am vazut aceasta reteta pe blogul Gabrielei : http://gabrielacara.blogspot.com/2009/04/briose-daneze.html  si abia asteptam sa le testez, am profitat cand   am fost la ziua de dulce( de la Dieta Rina)  si le-am facut, au iesit nemaipomenite la gust, multumesc pentru reteta sigur o sa  mai fac reteta .

    Reteta era  cu aluat de cozonac facut din  500 de grame de faina din care ies 16 bucati eu am injumatatit si adaptat putin  cantitatile ca sa imi iasa doar 8 bucati : 250 grame faina,  12,5 grame de drojdie proaspata,  70 grame zahar,  125 ml lapte, 50 grame unt, 2 galbenusuri, putina sare, coaja de portocala rasa. Pentru aspect puteti pune galbenus de ou frecat cu miere si putin lapte, eu am pus numai niste miere.  Umplutura poate fi facuta in multe variante, eu am pus unt si scortisoara la unele, nutela la altele, dulceata de zmeura ,  unt de arahide cu nuci macinate….ce va trece prin cap si va place.

     Preparare framantam din ingredientele pentru aluat de cozonac si il lasam sa dospeasca o ora.  Eu l-am facut cu mana ca mi s-a parut cantitate mica cred ca se poate face foarte bine si cu masina de facut paine.  Dupa ce este dospit il impartim in 8 bilute.

briose impletite

 Aplatizam fiecare bila ca o placintica si apoi punem pe fiecare o lingurita de umplutura :

briose impletite 1

  Dupa aceea o “inchidem” cu degetele din patru colturi si ave grija sa se lipesca aluatul bine :

briose impletite 2

    Apoi o aplatizam din nou cu ruloul de patiserie ( cu grija si rabdare 🙂  mie la cele cu nutela s-a intamplat sa imi mai plezneasca aluatul si sa iasa putin umplutura, nu e nici o tragedie ). Dupa aceasta operatiune cu un taietor de piza facem 4-5 incizii in interior :

 

briose impletite

 

    Rasucim apoi aluatul  apucandu-l de capete si rotind in sens contrar :

briose impletite 3

   Le asezam apoi in forma de melc  in tava de muffins captusita cu forme de hartie. Le ingramadim noi acolo cum reusim ca si aici mi s-a parut ca nu mi-a iesit operatiunea mereu bine 🙂 :

 

briose impletite 4

    Este momentul cand se aplica startul final de galbenus sau miere cum am facut eu si zahar eu am pus zahar brun ca nu aveam zahar candel si fulgi de migdale pe unele. Le-am lasat la dospit sa isi dubleze volum apoi le-am copt la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 20 minute, timpul poate varia in functie de cuptor.   Povestea poate pare complicata dar nu e chiar asa cu realizatul acestor briose, finalul e ca in filmele de dragoste frumos si  bine reusit asa ca zic eu ca merita sa faceti o incercare  🙂 eu una abia astept sa le repet :

 

briose impletite final