Sylvia

Despre acest bouquet garni care este omniprezent in gastronomia franceza ar fi multe de povestit, nasterea lui se pierde undeva in negura timpului il gasim mentionat si in vechile scrieri ale debutului gastronomiei franceze. Este de nelipsit de la orice mancare si daca vorbim de o baza de sos, la o mancare de carne cu legume la cuptor, la cartofii fondanti care sunt facute toate cu aceasta legaturica de ierburi aromate. Cel clasic si original este format din cateva ramurele de patrunjel verde, cimbu si dafin, legate cu ata speciala folosita in bucatarie. El poate varia de la regiune la felul de mancare la care este utilizat avand in compozitie si salvie, rozmarin, maghira, busuioc, lavanda .

 

Buchetul de garnitura este la fel de prezent in bucataria franceza ca si sarea in bucate ….nu se concepe sa faci o baza de sos, o supa, o mancare de carne sau de legume fara un bouquet garni asortat ca si ingrediente si talie cu mancarea in sine.

Va prezint azi cel mai clasic buchet de garnitura care cuprinde : patrunjel verde, cimbru uscat sau verde , dafin . In mod normal se leaga pur si simplu cu un fir de ata eu o sa vi-l prezint legat asa cum m-a invatat profesorul meu la scoala de bucatari, ca sa aiba o forma regulata si sa se poata manevra usor fara sa se scuture, respectiv prins in cateva frunze de praz verde ( care aduce si un plus de aroma ) .

 

 

La ce este folosit ? la absolut orice de la supa, ciorbe, mancare de legume , fripturi, sosuri, nu concep o mancare fara aceasta legatura de ierburi aromate. Este absolut de nelipsit si aduce exact aroma care trebuie. daca gatiti iepure, adaugati in el un fir de rozmari, la vitel merge putina salvie in plus, la rata putin maghiran si salvie, puneti ce arome v-ar placea sa simtiti si o sa fiti incantati de rezultat.

Buchetul de face legand patrunjelul cu cimbru si dafinul in cateva foi de praz, se fac cateva ture circulare de ata la ambele capete si se reunesc la mijloc si se lega.

 Se pune la debutul mancarii si se scoate la sfarsit si se stoarce bine prin presare intr-o sita.

 

Sper sa va placa sa il folositi si sa vedeti ce practic este si ce arome bune da, este cu adevarat magic. Sunt ani de zile de cand nu folosesc nici un adaos artificial de arome la mancare, doar buchete de ierburi aromate, condimente de calitate  cu grija alese si muuulte ierburi aromate la sfarsit.