Sylvia

 

        Am primit acesta reteta de la matusa si prietena mea Nastasia careia ii multumesc si ii trimit o imbratisare de departe !

       Avem nevoie ( pentru 2 cozonaci ) de : 2 oua intregi,  15 linguri de zahar,125 de grame de unt, 25 grame de drojdie, o jumatate de cana de lapte cald, putina sare, faina cat cuprinde ( in jur de 450 de grame)  2 albusuri batute spuma pentru amestecul facut cu nuca macinata, cat cuprinde albusul pana obtinem o crema groasa , 2-3 linguri de zahar, putina esenta de rom.

       Preparare: intr-un vas punem faina, mai putina la inceput si adaugam drojdia amestecata cu laptele si cu o lingura de zahar. Lasam 10 minute si apoi amestecam compozitia cu zaharul, ouale, untul, sarea. Framantam un aluat fraged completand cu cantitatea de faina neceara  pana se lucreaza usor aluatul.

baigli

 

      Dupa ce am obtinut o bula mare de aluat o impartim in 2 si intindem 2 foi dreptunghiulare. Ca sa nu se crape la copt lasam latura de la marginea mesei cat de un lat de palma putin mai groasa, in rest intindem foaia cat se poate de subtire. Intindem un strat de nuca amestecata cu albus batut spuma cu zahar :

baigli 1

 

          Rulam cu grija foaia de la centrul mesei spre margine, sa ramana deasupra latura cu foaia putin mai groasa. Evitam asa sa se crape la copt din cauza stratului de nuca. Dupa aceea punem rulourile obtinute intr-o tava cu hartie de copt si le ungem cu galbenus amestecat cu miere :

 

baigli 2

 

        Il coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru primele 10 minute apoi scadem la 180 de grade si lasam inca 20 de minute, eu coc mereu la jumatatea cuptorului cu o tava de protectie sub tava cu cozonacii ca sa nu se arda :

 

baigli 3

 

         Sunt foarte fragezi si se pastreaza bine intr-o cutie inchisa ermetic :

 

baigli final