Sylvia

 

  ardei cu varza

   Va impartasesc reteta mamei mele, ii ies niste muraturi minunate, eu este pentru prima data cand pun deci trebuie sa mai astept pana sa va spun ce gust vor avea 🙂

        La 2 kilograme de ardei ( de preferat ardeii verzi subtiri sau ardei capia…eu aici nu am gasit ) o varza mare, cateva frunze de telina, o lingurita de chimen ( ii da un gust foarte bun ) sare mare dupa gust ( eu pun sa fie mai sarata varza cu putin decat la o salata obisnuita ) , cateva fire de marar, o mana de frunze de dafin, piper boabe eu am luat amestec de 5 boabe de piper, cateva boabe de mustar, cimbru verde sau uscat , 2 radacini  de hrean taiate in tije subtiri   , 3 l de apa, o lingura si jumatate de sare mare, o lingura si jumatate de otet.

      Varza se taie marunt si se amesteca cu sare, o lingurita de chimen, cateva frunze de telina taiata marunt putin marara  si se lasa asa o ora :

 

ardei cu varza

 

 

        Ardeii se spala bine si se usuca si se curata de seminte. II facem cu sare mare pe interior si ii lasam o ora sa ii patrunda sarea :

 

ardei cu varza 1

    

         Dupa aceea umplem ardeii cu varza presand bine sa fie bine tasata varza. In fiecare borcan ( eu am pus cateva de 1 litru si un bidon de 2 litri  ca asa am avut )   incepem prin a pune un strat de frunze ( telina, cimbru uscat sau verde si o foaie de dafin ), cladim apoi ardeii si punem printre ei frunze de dafin si cimbru, hrean. Punem apoi boabe de piper si  mustar si pregatim apa de pus peste ele. Eu am preparat 3 litri, pentru fiecare litru se calculeaza o jumatate de lingura de sare si o jumatate de lingura de otet, eu mai pun cand fierbe si cateva foi de dafin si boabe de piper. Lasam sa dea un clocot scurt si oprim focul si lasam sa se raceasca putin sa nu se sparga borcanele si turnam peste  ardei. Deasupra in borcan se pun frunze aromate (telina, cimbru) si se inchid ermetic cand sunt inca calde :

 

 

 ardei cu varza

   

    Se pune un platou sub borcane in camara pentru ca s-ar putea ca in zilele ce urmeaza ( la mine s-a intamplat asa cu borcanele cu filet simplu ) sa iasa putina apa cum fermenteaza varza. Daca scade prea mult se completeza cu apa cu sare si otet facuta dupa reteta data, daca nu scade sa ramana ardeii in afara apei se lasa asa.